‘De laatste jaren zijn we een beetje verliefd geworden op Italië’.’

Na 20 jaar kamperen in Frankrijk, waar we in ontelbare restaurantjes genoten hebben van de Franse keuken en wijnen, reizen we nu al jaren door Italië. Van terras naar terras. Bijna nooit gaan we terug naar een plaats waar we eerder geweest zijn. We gaan op zoek naar een volgende ontdekking. Weer een mooi plekje. Zoals elke Nederlandse toerist eerst naar de meren, vervolgens naar Toscane en Umbrië en nu steeds maar zuidelijker; Napels, Marche, Abruzzen en Apulie. Steeds Italiaanser, steeds meer Cucina poveri , steeds meer Vino en steeds meer Sole.

Italië is een eldorado voor wijnliefhebbers zoals ik. Zoveel verschillende druiven leveren dito verschillende wijnen op. Van roodzwart tot doorzichtig rood, van Pinot Nero en Soave naar Trebbiano en Verdicchio. Schitterende wijngebieden waarbij traditionele maar tegenwoordig ook moderne technieken gebruikt worden. De wijnen zijn natuurlijk, hebben karakter en worden niet aangepast aan de smaak van de consument. Dat spreekt mij aan.

We hebben al heel wat heerlijke wijnen ontdekt. Echte pareltjes zitten ertussen. Zonde is het, om deze alleen maar voor onszelf te houden. Temeer omdat ik weet hoe leuk het is om anderen ermee te verrassen.

Het begon allemaal met horeca vakantiewerk op Ameland. Op dit waddeneiland heb ik zo’n 10 jaar geoefend in de keuken en geleerd dat het leuk is om gasten te verwennen. Dat doe ik dus ook nog steeds. Maar dan nu thuis voor familie en vrienden in het Brabantse Bergeijk. Het is leuk om er mee bezig te zijn. Welk recepten kiezen we uit? Wat gaan we inkopen ? Hoe maken we dat klaar? Hebben we daar wel de spullen voor? Hoe gaan we het presenteren? En natuurlijk minstens zo belangrijk; welke wijn gaan we er bij drinken?

Zo ontstond het idee voor VinoSole. Er zijn genoeg wijn(web)winkels. Er zijn inmiddels ook aardig wat thuiskoks. Maar wat wij graag doen is het totale plaatje maken. Heerlijk koken, onze wijnen erbij serveren en vooral een fijne sfeer creëren. En natuurlijk zijn onze wijnen ook los te koop op deze site. Voor al die andere momenten. Daarvoor ga ik persoonlijk op zoek naar de lekkerste wijnen in Italië. Alhoewel… misschien maak ik ook nog wel eens een uitstapje naar een ander land.

Lees meer over Ellis >