Cortona, oostelijk Toscane

Geplaatst door op aug 23, 2015 |

Met de hele familie hebben wij een huis gehuurd in Castiglione Fiorentina, ca 10 kilometer van Cortona. Cortona ligt in het oosten van Toscane op de grens met Umbrie.  Op de weg er naar toe stoppen wij om nog eens een keer de Duomo van Spoleto te bewonderen. De Duomo ligt in de zogenaamde bovenstad, Citta Alto.IMG_1798

Cortona is een kleine middeleeuwse stad gebouwd op een flinke heuvel. De stad is in 1999 in een klap wereld beroemd geworden door het boek “Under the Tuscan Sun” van de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes. In dit boek vertelt ze over haar leven met de Italianen in Cortona. Ze koopt een bouwval, Bramasole, en dit huis wordt met hulp van vrienden een prachtig huis. De auteur woont nog steeds in Casa Bramasole (=verlangen naar de zon). Elk jaar komen nu duizenden Amerikaanse toeristen naar Cortona om het Italiaanse Dolce Vita (het zoete leven) te proeven. In brasserie Dardano hebben wij genoten van het gesneden Italiaanse rundvlees, Tagliata di Manzo.

IMG_1921IMG_1900 IMG_1902 IMG_1931Cortona heeft een strategische ligging. In de rug gedekt door de bergen van Umbrie en als je op de stadsmuur naar beneden kijkt zie je het noord zuid gelegen dal Valdichana. Naar het zuiden zie je Lago Trasimeno en het lieflijke wijn heuvel landschap van Montepulciano (ca 45 min met de auto). Montepulciano is een echt wijnstadje waar je overal wijn kunt proeven. De lokale wijn is de Vino Nobile. Ook de Brunello di Montalcino komt uit deze streek.

 

Naar het oosten is Siena goed bereikbaar met het beroemde ovalen Piazza di Campo. Hier wordt twee keer per jaar een paardenrace gehouden, de ‘Palio’. Ook de Duomo van Siena is een bezienswaardigheid. Het rose marmer doet je denken aan de duomo van Florence.IMG_1887IMG_1903IMG_1838IMG_1870

Ten noordoosten ligt dichtbij de provincie hoofdstad Arrezzo. Een verrassende,  levendige stad met een grande piazza met een arcaden galerij waaronder je prachtig kunt lunchen. Elke eerste zondag van de maand wordt er een grote antiekmarkt gehouden. Veel koopjes kun je daar niet meer vinden. Toscane heeft toch wel iets van haar charme verloren ten gevolge van het grootschalige toerisme. Maar ja dat is niet vreemd als je zoveel cultuurschatten kunt laten zien.

Onze beste lunch beleefden wij echter onder de poort van ons eigen huis. Na bijna drie weken in Italie kunnen we nu eindelijk zelf een bruschetta maken. Daarna Toscaans rundvlees op de gril.  Dat smaakt! Als dolce hadden wij voor onze jarige zoon (14) een verjaardagstaart laten maken door de plaatselijke Pasticceria.  Chocolade mousse, niet slecht! IMG_1824

IMG_1811En natuurlijk een glaasje Chianti Classico erbij. De classico kun je herkennen aan de zwarte haan op het etiket, de Gallo Nero. Ooit hebben wij een keer een bezoek gebracht aan het bekende wijnhuis van Antinori tussen Siena en Florence. Als je in de buurt bent is dat beslist een aanrader. (Greve in Chianti)

Voordat ik het vergeet heb ik nog een tip dit keer voor de manlijke toerist. Elke ochtend gaat elke Italiaanse man naar een koffietentje in de buurt. Zoek dat tentje op waar je ook bent en bestel ook een espressootje en voel je Italiaan tussen de Italianen.

IMG_1892

Reageer op dit bericht